Η κατάθλιψη είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Στον δυτικό κόσμο αποτελεί τη νούμερο 1 ψυχολογική διαταραχή. Η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ ηλικιακών ομάδων ή των δύο φύλων. Αυξάνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στις νεότερες γενιές, ιδίως τους εφήβους. Με τον ρυθμό αυτό, υπολογίζεται ότι μέχρι το 2020 θα είναι η δεύτερη πιο εξουθενωτική πάθηση ύστερα απο τις καρδιακές παθήσεις.

Η παραδοσιακή θεραπεία για την κατάθλιψη είναι συνήθως αντικαταθλιπτικά φάρμακα και ψυχοθεραπεία. Όμως, η τελευταία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Κεντρικό Νευρικό Σύστημα & Νευρολογικές Διαταραχές» διαπίστωσε ότι ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα συναντά εν μέρει τις ίδιες νευροφυσιολογικές αλλαγές με τα αντικαταθλιπτικά.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι φαρμάκων για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Οι περισσότεροι απο αυτούς αναστέλλουν την επαναπρόσληψη των νευροδιαβιβαστών που χρησιμοποιούμε για να μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι και αισιόδοξοι. Με την αναστολή της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης – «Η ορμόνη της ευτυχίας», της ντοπαμίνης – «Η ορμόνη του κινήτρου» και της νορεπινεφρίνης – «Αδρεναλίνη», ένα άτομο έχει περισσότερες απο αυτές τις νευροχημικές ορμόνες να περιφέρονται σον εγκέφαλο του και να παράγουν θετικά συναισθήματα.

Οι ερευνητές, κατα τη διεξαγωγή της μελέτης διαπίστωσαν ότι ο αθλητισμός και η σωματική δραστηριότητα επιφέρουν παρόμοιες αλλαγές στον εγκέφαλο που επιτυγχάνονται μόνο μέσω αντικαταθλιπτικά τύπου “drugs2”. Όχι μόνο επηρέασαν την ικανότητα του εγκεφάλου να μην απορροφήσει τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη, αλλά επίσης παρατηρήθηκε αύξηση και της επινεφρίνης. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των νευροχημικών αυτών ορμονών, διαπιστώθηκε ότι το επίπεδο νευρογένεσης (νέα εγκεφαλικά κύτταρα) στον εγκέφαλο επίσης αυξήθηκε. Αυτές οι αλλαγές συνδέονται άμεσα με επίτευξη συναισθηματικής σταθερότητας, καλύτερης μνήμης, χαμηλότερα επίπεδα στρες. Συνολικά, η επίδραση του αθλητισμού και της σωματικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο ήταν παρόμοια με τις χημικές αλλαγές που παρατηρούνται με ψυχοτρόπα φαρμακευτική θεραπεία.

Διαπίστωσαν λοιπόν πως ένας μεγάλος αριθμός των μετα-αναλύσεων έδειξε θετική επίδραση του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας στην κατάθλιψη. Ενώ η έρευνα υποστηρίζει ότι η άσκηση είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο για τη μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, δεν κατέληξε στη συχνότητα ή στο πόσο καιρό πρέπει να ασκείτε κάποιος για την επίτευξη αυτών των αλλαγών.

Το προφανές όφελος της άσκησης είναι η έλλειψη παρενεργειών που συχνά παρατηρούνται με τις φαρμακευτι
κές αγωγές για την καταπολέμηση της κατάθλιψης. Ίσως μπορεί να θεωρηθεί ακόμα πιο αποδοτική απο τη φαραμακευτική αγωγή εξαιτίας των προστιθέμενων οφελών που έχει η άσκηση για την επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.

Η άσκηση αποτελεί ένα απο τους 5 βασικούς πυλώνες της υγείας. Μαζί με τη θετική ψυχική στάση, τη ξεκούραση, την ισσοροπημένη διατροφή και τη σωστή νευρολογική λειτουργία είναι τα βασικά εργαλεία που έχουμε για να διατηρήσουμε και να εκφράσουμε τη βέλτιστη δυνατή υγέια. Όσον αφορα την άσκηση, η φύση ή ο διαδρόμος σε περιμένουν για να βελτιώσουν τη διάθεση σου. Όσον αφορά το νευρικό σου σύστημα, στο Ithaca σε περιμένουμε για να σε συνοδέψουμε στο ταξίδι επιστροφής της υγείας και για να επιτύχεις τη βέλτιση δυνατή εκδοχή σου!

 

Πηγή έρευνας : https://spinalresearch.com.au/hitting-gym-better-antidepressants-new-study-finds/