Εσύ ή κάποιος αγαπημένος σου πάσχει από υπέρταση; Με αφορμή την ημέρα των ερωτευμένων, αύριο, 14 Φεβρουαρίου, σου λέμε πως η χειροπρακτική φροντίζει την καρδιά σου και δρα εναντίον της υπέρτασης.

Ακολουθούν αποσπάσματα απο άρθρο του Βήματος, για το πρωταρχικό κείμενο πάτα εδώ : http://www.tovima.gr/science/article/?aid=181045

Ισως το αντίδοτο – ή τουλάχιστον ένα από τα αντίδοτα – ενάντια σε ένα από τα μεγαλύτερα «δηλητήρια» της υγείας του σύγχρονου πληθυσμού, την υψηλή αρτηριακή πίεση, να κρύβεται μέσα… στα χέρια μας. Για την ακρίβεια στα χέρια των ανθρώπων που έχουν τη γνώση να χειρίζονται κατάλληλα τη σπονδυλική στήλη, επαναφέροντάς τη στον… ίσιο δρόμο όταν οι σπόνδυλοι «λοξοδρομούν». Ο λόγος για τους χειροπράκτες και την ειδικότητά τους, τη χειροπρακτική. Η χειροπρακτική αποτελεί ιατρικό επάγγελμα αναγνωρισμένο σε πολλές χώρες του κόσμου, όχι όμως και στη δική μας – παρά ταύτα και στην Ελλάδα υπάρχει Σύνδεσμος Χειροπρακτών ο οποίος, όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποί του, αποτελείται από επιστήμονες κατηρτισμένους στο αντικείμενό τους, οι οποίοι ζητούν επί έτη την αναγνώρισή τους από το επίσημο κράτος ώστε να δοθεί ένα τέλος στο ξέφραγο αμπέλι του… «ό,τι δηλώσεις είσαι» που συνοδεύεται από την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου.

Επιστράτευση της χειροπρακτικής

Μια νέα μελέτη που έρχεται από το Πανεπιστήμιο του Σικάγου και μάλιστα φέρει την υπογραφή ενός πλήρως… συμβατικού έλληνα καθηγητή Ιατρικής, του κ. Γ. Μπεκρή, δίνει ένα πλήρως… εναλλακτικό σε σχέση με ό,τι γνωρίζαμε ως σήμερα για την αντιμετώπιση της υπέρτασης αποτέλεσμα, αποδίδοντας τα εύσημα στην «παρεξηγημένη» αυτή ειδικότητα. Οπως συγκεκριμένα προέκυψε από τη μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στον δικτυακό τόπο του εντύπου «Journal of Human Hypertension» στις 2 Μαρτίου οι κατάλληλοι χειρισμοί του άνω τμήματος της σπονδυλικής στήλης και συγκεκριμένα η ευθυγράμμιση του Ατλαντος, του πρώτου σπονδύλου μας, φαίνεται ότι μπορεί να προσφέρει μείωση της αρτηριακής πίεσης παρόμοια με εκείνη που προσφέρει ο συνδυασμός αντιυπερτασικών φαρμάκων!

Διεξήχθη η μελέτη που διήρκεσε δύο μήνες και η οποία περιελάμβανε 50 ασθενείς με ήπια υπέρταση – όλες οι συνεδρίες έγιναν από έναν χειροπράκτη, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μπεκρής, ήταν εξειδικευμένος στους χειρισμούς του ανώτατου τμήματος της σπονδυλικής στήλης και συγκεκριμένα στην ευθυγράμμιση του Ατλαντος (στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν χιλιάδες χειροπράκτες, εμφανίζεται και εξειδίκευση για χειρισμούς σε συγκεκριμένα σημεία της σπονδυλικής στήλης). Οι μισοί από τους ασθενείς υπεβλήθησαν σε «εικονικούς χειρισμούς» και οι υπόλοιποι στην κανονική θεραπεία, ενώ παράλληλα οι ερευνητές δεν γνώριζαν ποιος ασθενής υπεβλήθη στην κανονική θεραπεία και ποιος στην «εικονική» (διπλή, τυφλή μελέτη). Κανένας από τους ασθενείς δεν έλαβε αντιυπερτασική φαρμακευτική θεραπεία κατά το διάστημα των οκτώ εβδομάδων που διήρκεσε η μελέτη.

Δύο μήνες αργότερα τα άτομα που υπεβλήθησαν σε χειρισμούς ευθυγράμμισης του Ατλαντα παρουσίασαν μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης της τάξεως των 14 και οκτώ χιλιοστών της στήλης υδραργύρου αντιστοίχως κατά μέσον όρο – μείωση που, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στη μελέτη, «είναι παρόμοια με αυτήν που προκύπτει από τη χρήση συνδυασμού δύο αντιυπερτασικών φαρμάκων».

Πολυδύναμος Ατλας

Για ποιον λόγο όμως όλη η μελέτη επικεντρώθηκε σε έναν και μόνο σπόνδυλο, ο οποίος όπως τελικώς αποδεικνύεται αποτελεί πραγματικό «Ατλαντα» που σηκώνει ορισμένες φορές στους… ώμους του και το βάρος της αρτηριακής πίεσης; Οπως σημειώνεται στο άρθρο του κ. Μπεκρή και της ομάδας του, ήδη από την αρχή της δεκαετίας του 1940 μια μικρή ομάδα ειδικών στη χειροπρακτική εγκατέλειψε τη γενικότερη έννοια των χειρισμών ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης και επικέντρωσε την εξειδίκευσή της στο ζήτημα της ακριβούς και λεπτής ευθυγράμμισης του συγκεκριμένου σπονδύλου. «Σε αντίθεση με τους άλλους σπονδύλους οι οποίοι “κλειδώνουν” ο ένας μέσα στον άλλον, ο Ατλας στηρίζεται μόνο σε μαλακό ιστό (μύες και σύνδεσμοι) προκειμένου να παραμείνει ευθυγραμμισμένος. Ως εκ τούτου, είναι τρομερά ευάλωτος σε μετατοπίσεις. Ακόμη και αν εμφανιστεί μετατόπιση του Ατλαντος δεν προκαλείται πόνος και έτσι η κατάσταση δεν διαγιγνώσκεται και δεν θεραπεύεται. Οι συνέπειες για την υγεία αποδίδονται σε άλλη αιτιολογία».

Στη μελέτη τους οι επιστήμονες εξηγούν ότι ακόμη και μια μικρή μετατόπιση του Ατλαντος μπορεί να τραυματίσει ή να συμπιέσει τα νευρικά μονοπάτια του εγκεφαλικού στελέχους. Και η σχέση αυτή, μεταξύ υπέρτασης και ανωμαλιών στην κυκλοφορία στην περιοχή του Ατλαντος, είναι γνωστή επί δεκαετίες, όχι μόνο στους χειροπράκτες αλλά και στους νευροχειρουργούς. Οπως λέει ο κ. Μπεκρής, «αρκετοί νευροχειρουργοί οι οποίοι παρεμβαίνουν στη βάση του εγκεφάλου έχουν παρατηρήσει ότι η παρέμβαση στο συγκεκριμένο σημείο οδηγεί σε μείωση της πίεσης μέσα στο χειρουργείο. Παράλληλα η χειρουργική παρέμβαση στην περιοχή δείχνει να οδηγεί σε μακροπρόθεσμη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Για ποιον λόγο συμβαίνει όμως αυτό κανείς δεν γνωρίζει – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – με βεβαιότητα. Μια υπόθεση είναι ότι τα αγγεία της περιοχής έχουν “εγκλωβιστεί” εξαιτίας κακής θέσης του Ατλαντος και παρουσιάζουν ισχαιμία. Είναι πιθανό η επαναφορά του Ατλαντος στη σωστή θέση του να απελευθερώνει τα αγγεία αυτά,αποκαθιστώντας την κυκλοφορία στο εγκεφαλικό στέλεχος και μειώνοντας την πίεση».

Μετά απο όλα αυτά, θέλεις να ελέγξεις τον δικό σου Άτλαντα για τυχόν μετατοπίσεις και την λειτουργία του νευρικού σου συστήματος; Εάν ναι, έλα σε επαφή μαζί μας στο 2221087068 και μην χάνεις άλλο χρόνο!