Με τις γιορτές να πλησιάζουν ελπίζω μέσα στις σκέψεις σας να είναι και το πόσο ευγνώμων αισθάνεστε. Είναι ωραίο το να μετράς τις ευλογίες σου και να λες ευχαριστώ για ότι έχεις; Πάρα πολύ. Μπορεί να σου αλλάξει όλη τη ζωή το να κρατάς μια στάση ευγνωμοσύνης στην καθημερινότητα σου; Απολύτως!

 

evgnomosini-300x200Η ευγνωμοσύνη είναι ένα εργαλείο που έχουμε πάντα στη διάθεση μας αλλά συχνά παραβλέπεται και δεν χρησιμοποιείταιόσο θα έπρεπε. Δεν κοστίζει τίποτα, ούτε απαιτεί πολύ χρόνο απο εμάς και τα οφέλη του είναι τεράστια!! Καθημερινά γίνεται πρόοδος από την επιστήμη που μελετά τις επιδράσεις αυτού του ισχυρού εργαλείου καθώς και το πως αυτό «δουλεύει». Ακόμη, υπάρχουν ολόκληρα πανεπιστημιακά προγράμματα που είναι αφιερωμένα στην κατανόηση της θετικής ψυχολογίας.

 

Είναι πλέον αποδεδειγμένο πως η ευγνωμοσύνη επηρεάζει το μυαλό μας σε βιολογικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση δύο σημαντικών χημικών ουσιών του σώματος μας, τη σεροτονίνη και τη ντοπαμίνη. Η τόνωση και ενίσχυση των δύο αυτών νευροδιαβιβαστών είναι συχνά το επίκεντρο και ο στόχος πολλών αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Το καλό είναι πως μπορούν πολύ απλά να ενεργοποιηθούν με την αίσθηση και έκφραση ευγνωμοσύνης! Σύμφωνα με έρευνες, η ευγνωμοσύνη μπορεί ακόμα και να αυξήσει τη πυκνότητα των νευρώνων σε ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου και εξαιτίας αυτού νιώθουμε ευγνωμοσύνη όλο και πιο εύκολα με την πάροδο του χρόνου.

 

Μερικά λοιπόν απο τα επίσημα οφέλη είναι και τα εξής:

  1. Οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες κοιμουνται καλύτερα.
  2. Η ευγνωμοσύνη ενισχύει την αυτοεκτίμηση.
  3. Οι ευγνώμονες απολαμβάνουν καλύτερη υγεία, σωματική και ψυχική.
  4. Η ευγνωμοσύνη αυξάνει τα συναισθήματα της χαράς, της αισιοδοξίας και της ευτυχίας.
  5. Οι άνθρωποι που είναι ευγνώμονες αισθάνονται λιγότερο μόνοι και απομονωμένοι.

 

Εάν θέλετε και εσείς να ξεκινήσετε να ασκείτε την ευγνωμοσύνη σας ως μέρος της καθημερινότητας σας, παρακάτω
είναι μερικές απλές ιδέες που μπορείτε να κάνετε:

  1. Κρατήστε ένα ημερολόγιο γράφωντας τα πράγματα για το οποία είστε ευγνώμων. Οι καλύτερες ώρες της ημέρας για να το κάνετε αυτό είναι είτε το πρωί όταν ξυπνάτε ή λίγο πριν πάτε για ύπνο.
  2. Μια φορά την ημέρα κάντε το συνήθεια να πείτε στον σύντοφο σας, στο παιδί σας, στον φίλο σας, στη μητέρα σας κάτι που εκτιμάτε σε αυτούς.
  3. Γράψτε ένα ευχαριστήριο σημείωμα ή μια κάρτα ή ένα γράμμα ευγνωμωσύνης και ταχυδρομήστε την μια φορά την εβδομάδα.

 

Εστιάζοντας στο καλό και όχι στο κακό δημιουργούμε μια διαρκής αίσθηση θετικότητας που μπορούμε να αξιοποιούμε οποιαδήποτε στιγμή. Αισθάνοντας και εκφράζοντας ευγνωμοσύνη κάνεις κάτι καλό για εσένα και αμέσως σου φτιάχνει η διάθεση! Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους στη ζωή σου.. Δοκιμάστε το. Το μόνο που έχετε να χάσετε είναι μια ταλαιπωρημένη στάση και αρνητική προοπτική. Σαν να μην ακούγετε και τόση άσχημη ιδέα τελικά, έτσι δεν είναι;