Το χρόνιο άγχος είναι μια κοινή διαταραχή της υγείας που περιλαμβάνει συνεχή ανησυχία, νευρικότητα και ένταση. Ωστόσο, δεν περιορίζεται σε μια απλή ανησυχία ή νευρικότητα για κάποια δουλειά, ένα περιστατικό ή μια ημερομηνία. Αντίθετα, η πάθηση του χρόνιου άγχους είναι έντονη και επίμονη. Επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της ζωής του ασθενούς, στερώντας του έτσι την απόλαυση της καθημερινής ζωής, αλλά και της φυσικής του υγείας.

Το άγχος προκαλεί συνεχή ανησυχία, αίσθημα φόβου, αδυναμίας για χαλάρωση και συχνά την αίσθημα συκγλόνισης και αποπροσανατολισμού. Είναι επίσης σύνηθες φαινόμενο το άγχος να εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα που επηρεάζουν τη φυσική και ψυχική του υγεία.

Τα συμπτώματα συμπεριφοράς και συναισθημάτων του χρόνιου άγχους είναι ευρέως γνωστά. Ωστόσο, δεν είναι εξίσου διαδεδομένα τα σωματικά συμπτώματα που βιώνει ο ασθενής με χρόνιο άγχος. Τα 8 πιο γνωστά σωματικά σημάδια που αξίζει να γνωρίζουμε είναι τα εξής:

1. Μυϊκός πόνος

Αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα που βιώνουν τα άτομα με χρόνιο άγχος. Κάθε είδους στρες αλλάζει τη φυσιολογία μας. Σε αυτή την περίπτωση προκαλείται φλεγμονή και πόνος στους μύες.

2. Πονοκέφαλοι

Ο πονοκέφαλος είναι ακόμη ένα συχνό σύμπτωμα που συνδέεται άμεσα με το άγχος. Το στρες προκαλεί ένταση στους μύες της άνω αυχενικής μοίρας και του άνω κορμού με αποτέλεσμα να προκαλούνται πονοκεφάλοι.

3. Κόπωση

Το χρόνιο άγχος είναι εξαιρετικά ανησυχητικό. Η πίεση και το στρες αποδυναμώνει τα επινεφρίδια, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας αλλά και στην ολική διατήρηση της υγείας. Τα αποδυναμωμένα επινεφρίδια έχουν ως αποτέλεσμα το αίσθημα της κόπωσης.

4. Πεπτικές διαταραχές

Η κακή πέψη και το σύδρομο ευερέθιστου εντέρου συνδέεται άμεσα με το χρόνιο άγχος και την ανησυχία. Σε αυτή την περίπτωση, ο εγκέφαλος χάνει τη δυνατότητα να ελέγχει το πεπτικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται αρκετά συμπτώματα. Η σεροτονίνη, νευροδιαβιβαστής που ηρεμεί τον εγκέφαλο, παράγεται στο γαστρεντερικό σωλήνα. Περισσότερο άγχος, οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα σεροτονίνης, που με τη σειρά του οδηγεί σε ακόμη χειρότερη πέψη.

5. Όρεξη, λιγούρα για ζάχαρη

Η πρόσληψη της ζάχαρης, παρότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον οργανισμό μας, προκαλεί το αίσθημα της ευχαρίστησης, καθώς αυξάνει το νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης. Όσοι πάσχουν από χρόνιο άγχος συνήθως «λιγουρεύονται» τη ζάχαρη, όταν βιώνουν μια στρεσογόνο κατάσταση. Το σώμα τους με αυτό τον τρόπο αναζητά μια ευχαρίστηση.

6. Προβλήματα ύπνου

Άτομα που πάσχουν απο χρόνιο άγχος συχνά βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν. Η λειτουργία του εγκεφάλου τους είναι σαν να έχει «κολλήσει» σε γρήγορους ρυθμους και είναι αδύνατο να ηρεμήσει. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν δυσκολία «αποσύνδεσης», ιδίως όταν έρχεται η ώρα του ύπνου.

7. Κυκλοθυμική συμπεριφορά

Όταν το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη συμπεριφορά και το συναίσθημα δεν λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα μπορεί, η υπομονή είναι μειωμένη. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του χρόνιου άγχους. Για τον λόγο αυτό τα άτομα αυτά μπορεί να βιώνουν και να εκφράζονται με τάσεις επιθετικές και κυκλοθυμικές, ζητώντας με τον τρόπο αυτό την προσοχή.

8. Έλλειψη συγκέντρωσης

Κάποιος που βιώνει χρόνιο άγχος και ανησυχία συχνα δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί και να εστιάσει σε κάτι συγκεκριμένο. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος έχει χάσει τη δυνατότητα λειτουργίας σε βέλτιστο επίπεδο και εμφανίζεται σαν «να τα έχει χαμένα», μη γνωρίζοντας τι να πρωτοκάνει. Έχει χάσει την δυνατότητα έκφρασης σειράς, τάξης και προτεραιοτήτων. Κάποιος μπορεί να προσπαθεί να κάνει κάτι, να εργαστεί, αλλά το μυαλό του είναι αφηρημένο.

Τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

Όλοι λένε «Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα γι’αυτό». Εσέις, όπως και εμείς δεν τους πιστεύουμε. Στο Ithaca Chiropractic Center έχουμε μεγάλη εμπειρία εργασίας με άτομα που πάσχουν απο χρόνιες παθήσεις και έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα να ζούν καλύτερα.
Άν έχετε κουραστεί απο την επιφανειακή αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας σας και την πρόσκαιρη ανακούφιση και επιθυμείτε μία μακροχρόνια λύση που θα αντιμετωπίζει εις βάθος το πρόβλημα σας, τότε το Ithaca Chiropractic Center μπορεί να είναι το κατάλληλο μέρος για εσάς!

Μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας;

Mάθετε περισσότερα, επικοινωνήστε τώρα μαζί μας και ζητήστε ένα ενημερωτικό ραντεβού χωρίς χρέωση.